Ik kreeg daarnet via email een vraag over waar op te letten bij aanschaf van een nieuwe beginners bas.

Hier komt waar ik op let.

brandende bas

– zeer belangrijk is dat de nek niet een beetje gedraaid is,

want dan krijg je de afstelling niet meer goed, met krom bedoel ik gedraaid, dat is dus absoluut niet goed.

Lopen de snaren wat aan tegen de toets, vraag de verkoper of dat wel goed is, misschien is die bas nog niet afgesteld, of is die nek zo onregelmatig dat het niet lukt, een beetje aanlopen kan, wanneer de snaren te dicht tegen de toets staan, maar let op dat je het niet hard hoort in de versterker.

– probeer ook of de E snaar de dikste dus, niet heel veel zachter of doffer klinkt ten opzichte van de anderen, een klein beetje minder helderheid gebeurd meer v d E snaar dus, en luister eens of alle snaren ongeveer even hard klinken wanneer je noten indrukt, met de versterker uiteraard.

Wanneer er verschillende van de zelfde model staan,

– probeer die bassen allemaal uit,

let op welke makkelijker speelt en houdt die in gedachte, je zal merken dat er verschil op zit, dus voel hoe hard je met de linker hand moet knijpen, die het makkelijkst speelt daar ga je voor, want je gaat veel noten indrukken. Sommige basgitaren ook contrabassen weigeren mee te werken, blijf daar van weg.

Let op de klank, elke bas heeft een muziekstijl in zich, vraag anders de verkoper of die er even op speelt, dan hoor je sneller welke stijlen aanbod komen, bijvoorbeeld als een bas niet klinkt in slap zal die verkoper daar ook snel mee ophouden, de stijl waar die goed in klinkt moet bij je passen.

– weet je wat dode noten zijn? de C op de G snaar = 5 de fret van de dunste snaar meestal zit daar een dooie noot, ( die klinkt korter) dat hebben al de jazzbassen, ok daar leren we mee leven, maar zit er ergens nog een dooie noot op een andere snaar, ga dan voor een andere bas, de volgende die er staat en probeer die. 2 dooie noten daar doen we niet aan,

sommige bassen kunnen geen dubbel grepen aan, dus 2 noten tegelijk aanslaan en ze heffen elkaar soms op of werken elkaar wat tegen, resultaat slecht geluid bij dubbel greep, gebeurt soms dus neem een andere,

– speel eens hard op de bas, tik ook eens hard tegen de achterkant van de nek en luister of er wat rammelt, het kan de pen in de nek zijn, de truss rod die kan je bijdraaien, maar dat moet de winkel doen en dan hoort dat weg te zijn, indien niet weg, kost het je een andere nek of pen en de plaatsing daarvan …, dus niet doen dan want er komt dan al gauw 200 € aan herstelling bij …

De elektronica knoppen enz dienen ruisvrij en kraakvrij te zijn.Waar opletten bij kopen basgitaar

Ik vul aan wanneer ik weer even wat bedenk.

Sommige mensen vragen of ik wil mee naar een winkel ga helpen kiezen, dat kan als het in de buurt is en tegen het les tarief.

Veel succes

Meer weten neem even contact op,

Basles-Rotterdam.nl

Bagitaarles

Voor meer info contacteer me:

– 0616147408

– Buziaustraat 11 – 3034 WC

– Rotterdam

Mailen kan naar   luc@basles-rotterdam.nl  of vul hier onderstaand formulier in.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht