strijker bas franse techniek

De Franse techniek past voor mij goed wanneer je zittend speelt. Sommigen vinden het rechtopstaand goed werken. (persoonlijke keuze)

Deze techniek heeft het voordeel dat je melodieën baslijnen begeleidingen en snelle passages kan spelen. Deze stijl wordt zeer veel toegepast in diverse muziek stijlen.

De Duitse strijkstok houding (onderhands) past wanneer je zowel staand of zittend speelt. Deze houding heeft voor mij het voordeel wanneer je rechtop staat, dat dan je makkelijker forte speelt, je melodieën zingen makkelijker, de zwaartekracht trekt net anders de stok tegen je snaren.

Maar let op het is een persoonlijke voorkeur. Probeer beiden uit, maar vergeet niet elke docent heeft zijn voorkeur en het vlot leren strijken duurt wel wat.De meeste Jazz musici gebruiken een stok om soms op het podium enkele noten te strijken aan het eind van een ballad, maar ze gebruiken die techniek tijdens het oefenen thuis gebruikt om zuiverder te intoneren, je hoort de toon langer, dus om het toonvaster worden te bekomen.

Duiste techniek contrabas strijkstok voering
contrabas strijkers

Ik heb Frans geleerd (boven hands)en naast enkele klassieke uitvoeringen en het oefenen van de toonladders en melodieën, erg veel Argentijnse muziek met deze techniek gebruikt.

De cubaanse oudere stijlen gebruikte ook deze techniek, je kan er erg kort en krachtig mee stuwend bassen. Sommige basspelers gebruiken iets tot veel zwaardere stokken om meer volume te maken zonder veel meer inspanningen.

Sommigen doen een zware armband aan om je meer gewicht te geven, wat makkelijker strijkt voor sommigen (alles is persoonlijke voorkeur)