Basgitaarles Contrabasles en wat theorie?

Het begrijpen van akkoorden in de basgitaarles contrabasles in de context van jazz / of algemene muziektheorie is essentieel voor het spelen en improviseren binnen de meeste genres. Hieronder zijn enkele belangrijke concepten die je gaat leren begrijpen d.m.v. bekende structuren (liedjes) in de muziek je al kent:

Voor de basgitaarles contrabasles leren we ook de ligging van de noten klik voor meer info hierover.

Notenbalk en positie op de toets

Akkoordsymbolen: en waar ze vandaan komen. Als het rustig wordt uitgelegd en het hoeft niet uit het hoofd geleerd en met geheugensteun tegen de wand, leer je de trappen van de muziek zien. Dan krijg je door dat veel muziek die je kent ergens van afgeleid is. Kom eens op proefles.

  Gebruik dit contact formulier en u krijgt snel reactie.

   Deze zaken worden tijdens de basgitaarles contrabasles geleerd wanneer de leerling interesse toont in één of enkele van deze onderwerpen, vragen heeft dan gaat de leraar erop in.

  1. Basisakkoorden: Begin met het leren van de basisakkoorden, zoals majeur, mineur, verminderd en overmatig. Deze akkoorden worden gevormd door verschillende combinaties van tonen uit een toonladder.
  2. Akkoordsymbolen: In jazzmuziek worden akkoorden vaak aangeduid met symbolen, zoals C7, Dm7, Gmaj7, enzovoort. Deze symbolen geven het akkoordtype en de toonhoogte aan. Het is belangrijk om vertrouwd te raken met deze symbolen en te weten hoe ze worden gevormd.
  3. Voicings: Meer gevorderd in jazz worden akkoorden vaak gespeeld met specifieke voicings, waarbij niet noodzakelijk alle tonen van het akkoord worden gespeeld. Dit zorgt voor een specifieke klank en geeft ruimte voor improvisatie. Leer verschillende voicings en experimenteer met het spelen van akkoorden op verschillende posities op de hals van je instrument.
  4. Akkoordprogressies Jazz gericht: Leer veelvoorkomende akkoordprogressies in jazz, zoals de II-V-I-progressie. Dit is een veelgebruikte progressie die bestaat uit een mineur akkoord (II), een dominant 7 akkoord (V) en een majeur akkoord (I). Door akkoordprogressies te leren en te begrijpen, kun je beter de harmonische structuur van jazznummers herkennen en improviseren.
  5. Harmonische analyse (voor liefhebbers): Bestudeer de harmonische structuur van jazzstandards en analyseer hoe akkoorden en toonsoorten worden gebruikt. Leer hoe verschillende akkoorden elkaar opvolgen en hoe ze samen een harmonisch verloop creëren. Dit helpt je bij het begrijpen en improviseren binnen de muziek.
  6. Transpositie: Oefen eenvoudig het transponeren van akkoorden naar verschillende toonsoorten. Dit stelt je in staat om akkoorden in verschillende toonsoorten te begrijpen en je speelvaardigheid uit te breiden.

  Het begrijpen van akkoorden in de context van jazzmuziek vereist wel tijd en oefening. Het is nuttig om samen te bestuderen, online bronnen te raadplegen en les te nemen bij een ervaren jazzmuzikant of muziekleraar. Door regelmatig te oefenen en te experimenteren (mogen fouten maken), zul je je begrip van akkoordenen typische progressies in jazz verder ontwikkelen en je vaardigheden als all round muzikant verbeteren.

  Oh Ja, en wanneer je een basspeler ziet bij wie het makkelijk lijkt

  Dan mag je zeker zijn dat die er veel tijd in heeft gestopt.

  Rustig, aandachtig, grondig basgitaar leren spelen dus.

  Leer tijdens de basgitaarles contrabasles de technieken en de denkwijze van je favoriete basspelers .

  Onderwerpen voor het vlot contrabas leren spelen:

  Improviseren op akkoorden. theorie, inzicht in ritmisch, harmonisch en melodisch spel, toonvorming, techniek.

  Klassieke techniek - strijken - positiespel

  Ook andere stijl kenmerkende technieken

  Oudere of hedendaagse Jazz, Rock, blues, Latin, salsa, Argentijns Funk Slap e.a.

  Solo's leren spelen 

  Kom gerust eens op proefles voor het contrabas leren spelen op niveau jazz klassiek e.a.

  Groeten Luc

   Buziaustraat 11 3034WC             Rotterdam

  Luc Van Gestel Basles Rotterdam

  Buziaustraat 11 - 3034 WC Rotterdam

  EMAILen kan naar

  luc@basles-rotterdam.nl