0616147408 [email protected]

De `contrabas`, ook wel `doublebass`, `staande bas` of kortweg `bas`, genoemd, is het laagst klinkend muziekinstrument van de strijkinstrumenten.

De contrabas is de grootste onder de strijkers. Zij is zo groot dat de speler rechtop staat of op een hoge stoel zit.

De contrabas is in kwarten gestemd (niet zoals de Viool – Altviool – Cello die staan in kwinten ( hoewel de oude 3 snaren bassen ook in kwinten gestemd waren ) . ( Red Mitchel – Jazz speler speelde trouwens de laatse 15 jaar van zijn carriere steeds in kwinten gestemd)

stemmen contrabas

stem (EADG),

Verschillende kenmerken bij bassen dan bij de andere van de strijkers familie:

De schouders:

  • of de Gamba vorm nij meestal Duitse, Weense of Oost Europese bouwers (boheemse bassen)
  • of wat meer viool vorm  als de Italiaanse of Franse of Engelse bassen, deze laatste zijn ook mooi met hoge schouders maar veelal onnodig duur, Franse en Engelse bassen zijn ook wat duur.

Vlak achterblad of rond achterblad:

  • Sommige bouwers kijken respectloos naar bassen met vlakke achterbladen, maar het lijkt dat veel goeie jazzspelers deze juist prefereren omdat die bij hoger volume minder snel rond zingen en in deze setting wat rustiger trillen.
  • Bij een bas met een rond achterblad hoor je jezelf direct akoestisch wat beter spelen ( niet veel verschil hoor), en de spreiding van het geluid is ook anders, deze noemen ze ook wel eens strijkbassen  en er zijn zoals steeds altijd uitzonderingen, dus probeer het allemaal uit.
maat klankkast Mensuur totaal gewicht
4/4 116 cm +/- 1100 mm 195 cm
7/8 114 cm +/- 1080 mm 190 cm
3/4 111 cm +/- 1050 mm 183 cm 10kg
1/2 102 cm +/- 975 mm 168 cm
1/4 94 cm +/- 900 mm 152 cm

Een grote bas als de 4/4 klinkt als met wat extra laag en een kleinere bas vb 1/2 is passend voor (grote) kinderen. Of kan juist handig zijn voor pop muziek. Een kleinere bas klinkt wat helderder of lichter, maar er zitten overal aparte en goeie tussen, het kan ook het aparte zijn wat je zoekt …

Sommige solistische spelers prefereren iets kleinere uitvoeringen met een minder bassige toon maar wat scherper die meer als melodie overal  door dringt en daar bestaan ook speciale snaren voor.

Let bij aanschaf op dat je geen Es bas koopt, want wanneer je dat niet gewend bent, speelt het niet lekker, komt veel voor bij Oost Europese bouwers, dan is de noot op de G snaar waar de klankkast begint een Es, geen D wat wel hoort.

De meeste bassen wegen ongeveer 10 kg, dat is handelbaar. Maar let op sommige wegen echt meer en wanneer je op tournee gaat, heb je daar gauw spijt van, hoe flink je ook bent. Bij zware bassen 14-15 kg die in een orkest worden gespeeld en bijna niet worden vervoerd geeft dat niet, bij aanschaf laat je bijstaan om informeren en zorg dat het past. En denk eraan dat er nog partituren in je hoes zitten en eventueel snoeren strijkstok lessenaar enz.

Sommige denken, “oefenen tot je blaren hebt” goed is, wel het is niet zo slim, ga zo door en je kan een week niet spelen. Je slaat waarschijnlijk dan te hard aan, beter bouw je dat geleidelijk op. Gebruik vb na de vakantie tijdens je eerste repetitie, af en toe een klein beetje vette crème op je wijsvinger rechts, dan houd je het makkelijk langer vol en de nieuwe eelt heeft dan wat meer tijd om te ontstaan. Of ga een ergens anders staan zodat je jezelf beter hoort, dan hoef je misschien niet zo hard aanslaan.

 

Over contrabasles
Over Basgitaar en noten spelen

Het leren bespelen van de basgitaar staat centraal, maar er  wordt veel aandacht besteed aan het  leren lezen van noten en begrijpen van akkoordsymbolen, muziektheorie ( jazz en klassieke) en het vinden en uiten van je eigen creativiteit.

Klik voor meer over

Contrabas les
Les prijzen         --    Proefles
Basdocent

contact basles rotterdam

Voor meer info contacteer me:

0616147408

email de docent basles rotterdam

Mailen naar [email protected]

of vul hier onderstaand formulier in.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht