De basgitaar les is voor Beginners en Gevorderden die graag vlotter willen basgitaar leren spelen.  

Beginners: Leer de basisprincipes tijdens je lessen, basgitaar leren spelen, via het oefenen van leuke ritmische basloopjes, met beetje uitleg van muziektheorie, zoals met ritme en akkoorden meespelen, eenvoudig noten lezen, ritme herkennen en eenvoudige toonladders en akkoorden leren spelen. Zelf een baslijn maken op standaard akkoorden schema’s.

  Gevorderden: Verken complexere vingerzettingen in complexere liedjes, in uw muziekstijl kenmerkende technieken. Gemeenschappelijke noten in progressies of juist de verschillen tussen de akkoorden spelen, harmonieën, toonladders en gebruik improvisatietechnieken op je instrument.

basgitaar speler zwart wit

Voor Bassisten die een andere ervaring zoeken, vb basgitaar leren spelen in een meer persoonlijke manier.

De stijlen kunnen zijn Jazz – Blues – Salsa –Brazil – Funk – Reggae – Klassiek strijken,

Of zij die bijvoorbeeld aan meer technische stukken van je band of ensemble willen werken.

Voor hen die werken aan het leggen van een degelijk dus breder fundament onder de te spelen stukken.

Wanneer je een betere houding en meer  souplesse wil verkrijgen door het specifiek oefenen.

Voor basspelers die graag meer willen gebruik maken van meespeel fragmenten.

Aan de slag:

Wil je echt graag beter basgitaar leren spelen, samenspelen en of improviseren, kom op proefles en krijg meer inzicht in musiceren.

Ga in de les aan de slag met intervallen, toonladders, gebroken drieklanken, ritme voor het begeleiden en/of soleren, zijn er hier zijn enkele suggesties die je in de les leert maar nu even kan lezen, om je op weg te helpen:

Basisbegrippen goed opbouwen: Zorg ervoor dat je een goed begrip hebt van toonladders, drieklanken en ritme en hun notatie en start ook met improvisatie. Leer de verschillende majeur en mineur ladders, evenals de grondligging en omkeringen van drieklanken en na een tijdje wordt dat gevarieerd dus aangevuld met ritmische patronen.

We gaan toonladders oefenen: Zet je er toe om verschillende toonladders op de basgitaar te oefenen. Leer de toonladders in verschillende posities en startend vanaf elke plek in de toonladder, vb Toonladder van C ook starten op een andere noot vb de D tot de D, de E tot de E, enz. en werk om het vloeiend te doen klinken, oefen dus je techniek tijdens het spelen.

Gebroken akkoorden gaan we verkennen: Je leert gebroken drieklanken spelen. Dus 3 noten gestapeld vb CEG of DFA of EGB enzo. en vierklanken CEGB of DFAC enz. en meer vb vijfklanken vb CEGBD of DFACE steeds een noot van de tertsen erbij.
spelen zijn op de contrabas of op de basgitaar. Dit gaat helpen om harmonieën en akkoordprogressies te begrijpen en begeleiding in de band en hun muziek en je  improvisatievaardigheden verder ontwikkelen.

Met wat tijd en geduld gaan we Ritme en timing oefenen: Basspelen is Ritme en nog meer ritme. Besteed aandacht aan het leren van ritmische concepten en timing in de les. Leer verschillende ritmische patronen en hoe deze toepassen in het oefenen, gebruik accenten om meer kijk op het ritme te verkrijgen, zo ook in de improvisaties. Je wordt aangemoedigd met verschillende ritmes te gaan experimenteren en het gevoel voor timing te versterken. Leuk op de bas ritme spelen.

Solo’s en improvisatietechnieken om inzicht te verwerven in het gebruik van notenmateriaal: Leer het gebruik van frasering, articulatie, dynamiek en expressie en leer varieren. Luister naar opnames van ervaren bassisten en experimenteer met verschillende melodieën en ideeën tijdens het aanleren van nieuw materiaal.

Oefen begeleiding en samenspel: Ga in de les en voor thuis samenspelen met de opnames of de docent, en daarnaast ook spelen met andere muzikanten, zoals drummers, gitaristen of pianisten. Dit helpt echt om te leren samenspelen, te reageren op andere muzikanten en hun improvisatievaardigheden in een groepscontext te ontwikkelen.

Luisteren en transcripties maken: Ga naar opnames van verschillende muziekstijlen te luisteren. Dit gaat helpen om nieuwe ideeën en richtingen te ontdekken die je verder brengen.

Onthoud dat het leren musiceren vaardigheid en oefening vereist. Ga ervoor om regelmatig zeer concreet te oefenen en creatief te zijn in hun benadering van leren. Geef de leraar aan waar je naast de lessen mee bezig bent, en vindt dus ruimte om naast je opdrachten om je  eigen smaak en ideeën te verkennen en zo ook je muzikale stijl.

 

Voor de beginners basgitaar leren spelen, het begin van het begin: gaan we eerst een vollere klank maken

Hoe kunnen we basgitaar leren spelen en noten aanslaan zo dat we een volle toon krijgen en de andere snaren wat dempen, zodat ze niet onbedoeld meezingen.

Betreft de vingers van de linkerhand leren waar de fretten en de snaren zitten en het ritme op het juiste moment goed neer zetten, de vorm van een stuk begrijpen en binnen de mogelijkheden die mooie baslijn naspelen.

 

Een mooie rol voor de basspelers:

Gevorderden in het basgitaar leren spelen: het bevestigen van de akkoorden, in de ritmische structuur,
of de nieuwe richting welk de muziek uitgaat ritmisch en harmonisch klaar zetten of voorbereiden voor de rest van de band,

Basgitaar leren spelen Is het ritme stevig  neerzetten wat ons bezig houdt, grooves sound, de klank van het ritme, de kracht van het weg laten, complementair spelen met de rest v d ritme sectie. Het is allemaal d.m.v. het ritme.

En dat komt lekker van pas in je bagage.

In de meer gevorderde lessen gaat het ook over het zelf bedenken van baslijnen of het improviseren,

Waarom zou ik leren soleren, improviseren en hoe werkt dat dan?

Soleren/improviseren tijdens het basgitaar leren spelen: ok het gaat nu over wat ik allemaal met deze noten kan aanvangen, de zang of gitaar hebben een loopje bedacht wat past, hmm krijg ik daar ook inzicht in? ja dus, en dat geeft me voordelen ja dus.

Hoe doen mijn favoriete spelers dat? Oefenen op leren horen en vinden wat je voorbeelden graag spelen over dit soort akkoorden schema’s

Muziek vinden tussen de noten door bijvoorbeeld de akkoord noten te leren en er variaties op te vinden, dat doen we samen.

Mooie ritmes leren ontdekken, en waarom dat mooi is.

 

Tip over improviseren of zelf bedenken van je eigen grooves.

Wanneer je de mogelijke ladders en  pentatoniek wat begrijpt, kan je kiezen welk tooncentrum je vindt passen voor je sfeer, met de juiste grooves. 

Wanneer de rest van de muziek moeilijk klinkt, hou het dan eenvoudig.

Als het tempo hoog is denk dan langzaam, dus vereenvoudig.

Als het ritme langzaam is, denk dan aan het verdubbelen van het ritme.

Wanneer je merkt tijdens het spelen, hmm hier is iets extra nodig, doe dat dan v extra noot op een mooie ritmische plek, of speel een gebroken akkoord of 2 of dalend en ga er dan voor.

Neem contact op voor een proefles

 

foto van Luc van Gestel docent basgitaarles en contrabas

Leerlingen die geïnspireerd bezig zijn met basgitaar leren spelen  – daar wordt je als docent wel blij van.

Voor gevorderden – een Tip over improviseren.

Zorg dat je een mooie intrigrerende start noot weet op elk akkoord en ja meer dan 1 is zeker beter, en het zelfde voor een mooie eindnoot en eh oefen dit.

Want als je niet weet wat je kan spelen op een akkoord? Wat denk je zal het dan interessant klinken?

Oefen dus ook op verschillende versies van je akkoord, dus de volgorde van de akkoord tonen.

Wil je leren hoe? Basgitaar leren spelen, kom op proefles.

Luc Van Gestel contrabas en basgitaar docent

Luc Van Gestel Basles Rotterdam

Buziaustraat 11 - 3034 WC Rotterdam

EMAILen kan naar

luc@basles-rotterdam.nl