Contrabasles: Goed stijl technisch contrabas leren spelen te Rotterdam – Klassiek – Jazz – diverse Wereldmuziek – Blues – Country e.a.

Contrabasles en bas leren spelen is intensief.

Je zoekt een docent, want je wil een degelijke basis, goed positiespel, zuiver leren spelen, mooie grooves en spannende noten leren spelen? Klassiek, Blues of Jazz of Latin.

Je denkt aan contrabasles? En wat gaan we dan in deze lessen dan doen? We gaan tijdens het contrabas leren spelen, zorgen dat je je goeie kwaliteiten leert gebruiken – ontwikkelen je inzicht in wat je goed ligt. De onderdelen waar jij aan wil werken, pakken we rustig en zeer regelmatig aan. Lees verder over techniek voor Jazz of klassiek spelers.

foto van Luc van Gestel docent basgitaarles en contrabas

Maar eh welke stijl contrabas? 

Voor sommigen is dat wel een goeie vraag. Wat ga ik nu kiezen want de verschillende stijlen hebben toch echt wat aparts. Heb je zelf een uitgesproken keuze dan neem je die, en start met techniek oefeningen. Heb je nog geen vaste stijl in gedachte, dan starten we ook met techniek en nemen verschillende stijlen in het lesprogramma. 

Je kan altijd de muziekstijl en je lesprogramma aanpassen.

Studeer zeker aan je techniek als je contrabas wil leren spelen. 

Klassieke muziek of Jazz of Wereldmuziek leren spelen,

werk dan zeker tijdens je contrabasles aan je technische oefeningen – toonladders – gebroken akkoorden zijn allemaal belangrijke aspecten van het leren en ontwikkelen van techniek voor klassieke contrabas alsook jazz spelers die op behoorlijk niveau willen komen.

Hier zijn wat meer informatie en tips voor elk van deze onderwerpen:

 1. Toonladders: Het spelen van toonladders is essentieel voor het ontwikkelen van vingerzettingen, intonatie en toonkwaliteit op de contrabas. Begin met de basis toonladders, zoals de majeur- en mineurtoonladders, en breid je repertoire uit naar andere toonsoorten en modi. Oefen het spelen van de toonladders in verschillende octaven en experimenteer met verschillende articulatietechnieken om je vaardigheid en beheersing te verbeteren.

2.Simandl techniek methode: genoemd naar de contrabaspedagoog Franz Simandl, is een belangrijk techniek methode voor de bas. Toonladder en akkoord oefeningen, techniek om het positie spel  langzaam op te bouwen. langzaam te beginnen met eenvoudige stukken naar dubbelgrepen en geleidelijk aan te werken aan complexere passages. Zorg ervoor dat je een ontspannen strijkbeweging behoudt en de controle over je strijkstok behoudt. Ga op les, dit leer je zelf niet grondig.

Het is belangrijk om deze aspecten van techniek geleidelijk en systematisch te oefenen. Werk samen met een ervaren jazz docent die je kan begeleiden bij het selecteren van geschikte etudes, het aanleren van de juiste toonladders en het verfijnen van je strijktechniek. Regelmatige oefening en geduld zijn essentieel om vooruitgang te boeken op de contrabas. Veel succes met je muzikale reis!

Positiespel, intonatie en streekoefeningen staan daar ook in, anders de gevorderde oefeningen en streektechnieken van Kreutzer, en een groot repertoire is ter beschikking. Let op: het oefenen krijgt zin, valt op zijn plek, wanneer je met voldoende anderen samenspeelt. Dan begrijp je de methode beter.

Uiteraard geeft de docent je waardevolle tips, je leert zittend en staand spelen en je mag zelf kiezen welke je prefereert.

Voor thuis worden er muziek fragmenten met en ook zonder basfragment gegeven om zo je goed te kunnen voorbereiden.

Meer over contrabas leren spelen betreft klassiek strijken via deze link

 

Hieronder meer over jazz studeren voor de basafdeling.

 

Jazz bas spel zowel basgitaar als contrabas

Het leren bespelen van de jazzcontrabas en het bestuderen van de contrabas techniek van Ray Brown, Ron Carter e.a. kan je helpen om de essentie en stijl van jazzbas te begrijpen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Luister naar jazz: Begin met het beluisteren van opnames van jazzbassisten, waaronder Ray Brown, ervoor en erna. Bestudeer ook zijn spel en luister naar zijn frasering, timing en interactie met andere muzikanten. Dit helpt je om vertrouwd te raken met de jazzstijl en je oren te trainen.
 •  

  1. Walking bass-lijnen: Een kenmerkende techniek in jazz is het spelen van “walking bass” waarbij je regelmatig de akkoorden van een nummer volgt. Oefen het lopen van baslijnen over jazzstandards en leer de akkoordprogressies en jazzharmonieën. Focus op het ontwikkelen van een stevige groove en het creëren van melodische lijnen die de harmonieën ondersteunen.
  2.  

  3. Timing en swing: Jazz heeft een uniek gevoel van swing en ritmische complexiteit. Werk aan je timing en probeer de noten iets achter de tel te plaatsen om het swinggevoel te creëren. Oefen met het spelen van swingritmes en het variëren van je frasering om de juiste jazzstijl te bereiken.
  4.  

  5. Fingerstyle en pizzicato: De contrabas in de jazz staat bekend om het virtuoze vingerstijl en het gebruik van pizzicato (plukken van de snaren) in zijn spel. Oefen het spelen van baslijnen met je vingers en werk aan het ontwikkelen van een goede techniek en vingerzetting. Experimenteer ook met verschillende articulatietechnieken om je expressie te vergroten.
  6.  

  7. Improvisatie: Jazz biedt veel ruimte voor improvisatie. Leer het gebruik van toonladders in de jazz, patronen en arpeggio’s die je kunt gebruiken als basis voor je improvisaties. Bestudeer naast de walking bassen ook de solo’s van jazzbassisten, inclusief oudere stijlen vb Sam Jones, om inzicht te krijgen in hun improvisatiestijl en vocabulaire. Oefen het improviseren over akkoordprogressies en ontwikkel je eigen unieke stem als jazzbassist.

  Over bekende jazz contrabas spelers

  Er zijn veel bekende jazzcontrabassisten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het genre en die tot op de dag van vandaag een grote invloed hebben. Hier zijn enkele bekende jazzcontrabassisten:
  Dit is enkel een lijstje waar te beginnen mocht je er niet uit komen. (8

   1. Ray Brown: Ray Brown wordt beschouwd als een van de groten der jazzcontrabassisten aller tijden. Hij was bekend om zijn uitstekende techniek, swingende spel en samenwerkingen met jazzlegendes zoals Oscar Peterson en Ella Fitzgerald.
   2. Charles Mingus: Charles Mingus was niet alleen een virtuoze bassist, maar ook een visionaire componist en bandleider. Hij bracht vernieuwende en expressieve elementen naar de jazzwereld met zijn eclectische stijl en diepgaande composities.
   3. Ron Carter: Ron Carter is een zeer gerespecteerde bassist in de jazzgemeenschap. Hij heeft samengewerkt met een groot aantal invloedrijke jazzmuzikanten, waaronder Miles Davis, en heeft een kenmerkende sound en techniek ontwikkeld.
   4. Scott LaFaro: Scott LaFaro was een invloedrijke contrabassist die bekend stond om zijn harmonische verkenningen en innovatieve spel. Hij speelde in het beroemde Bill Evans Trio en liet een blijvende impact achter, ondanks zijn vroegtijdige overlijden.
   5. Christian McBride: Christian McBride is een hedendaagse bassist die bekend staat om zijn virtuositeit en veelzijdigheid. Hij heeft samengewerkt met talloze jazzgrootheden en heeft een krachtige en expressieve speelstijl.

  Oude stijl maar grote vernieuwers waren Jimmy Blanton – Sam Jones – Oscar Pettiford – voorgangers van Ray Brown.
  Paul Chambers – Ron Carter – Stanley Clarke – Niels Henning Orsted Petterson. Er zijn er nog heel veel, dit lijstje zou niet mogen bestaan …

  Dit is dus slechts een kleine selectie van bekende jazzcontrabassisten. Er zijn nog veel meer getalenteerde en invloedrijke spelers in de wereld van de jazzmuziek. Het loont de moeite om naar opnames en live-optredens van deze en andere jazzbassisten te luisteren om inspiratie op te doen en verschillende speelstijlen te verkennen.

   

  1. Het ritme van Latin basstijlen is van vitaal belang om de levendige en opwindende groove van deze muziekgenres over te brengen. Hier zijn enkele belangrijke elementen en tips met betrekking van het contrabas leren spelen in het ritme van Latin basstijlen:
   1. Montuno-patroon: Een veelvoorkomend ritmepatroon in Latin muziek, zoals salsa en Latin jazz, is het montuno-patroon. Dit patroon omvat het spelen van syncopische patronen op de baslijn, waarbij je de accenten plaatst op de off-beats en syncopische momenten. Oefen het spelen van het montuno-patroon om vertrouwd te raken met de typische groove.
   2. Tumbao-patroon: In genres zoals Afro-Cubaanse muziek en mambo wordt het tumbao-patroon vaak gebruikt. Het tumbao-patroon is een repetitief ritmepatroon dat wordt gespeeld op de bas en de drums, waarbij de baslijn de puls van het ritme versterkt.

   Oefen regelmatig met een metronoom en speel samen met opnames van Latin muziek om je ritmische vaardigheden te versterken. Werk ook samen met andere muzikanten in het genre om de interactie en het groepsgevoel te ontwikkelen.

   Veel plezier en geniet van het verkennen van de opwindende ritmes van Latin bass

  Het werken met een ervaren jazz basdocent is van onschatbare waarde, omdat die je kan begeleiden bij het ontwikkelen van de juiste techniek en je kunnen helpen bij het begrijpen van de complexiteit van jazzmuziek. Vergeet niet om regelmatig te oefenen, te blijven luisteren naar jazzopnames en met andere muzikanten te spelen om je vaardigheden te verbeteren. Veel plezier en succes met het leren van het jazzbas spel!

  Leer tijdens de basgitaarles contrabasles de technieken en de denkwijze van je favoriete basspelers .

  Onderwerpen voor het vlot contrabas leren spelen:

  Improviseren op akkoorden. theorie, inzicht in ritmisch, harmonisch en melodisch spel, toonvorming, techniek.

  Klassieke techniek - strijken - positiespel

  Ook andere

   stijl kenmerkende technieken

  Oudere of hedendaagse Jazz, Rock, blues, Latin, salsa, Argentijns Funk Slap e.a.

  Solo's leren spelen

  Kom gerust eens op proefles voor het contrabas leren spelen op niveau jazz klassiek e.a.

  Groeten Luc

  foto van Luc van Gestel docent basgitaarles en contrabas

  Luc Van Gestel Basles Rotterdam

  Buziaustraat 11 - 3034 WC Rotterdam

  EMAILen kan naar

  luc@basles-rotterdam.nl