Goeie vraag

Van basgitaar overstappen naar contrabas. Zo moeilijk zal dat niet zijn toch ? …

Leer maar een goeie contrabas techniek, want basgitaarvinger zetting op de contrabas werkt niet …

Leer een methode die bekend is bij de docenten in de regio, die de posities leert, die aanpak werkt weer wel. 

Maar toch even dit,

10 of meer veel voorkomende issues bij het overstappen van basgitaar naar contrabas waar je even nog niet aan dacht.

 

Deze tips zijn niet in volgorde en (nog) niet compleet.

De basgitaar en de contrabas is toch ongeveer hetzelfde instrument?  Het is eigenlijk een heel ander instrument met als eerste een totaal andere houding. Wees voorbereid om een nieuw instrument te leren, de functie in de band is ongeveer het zelfde, (ritmische en harmonisch structuur benadrukken) Maar hoe het geluid en zijn mooie intonatie, naast de houding daar een verschil in maakt. En de contrabas ook eerder vlot in swing-feel speelt en wat een langzamere klank ontwikkeling heeft, heeft zijn consequenties maar ook voordelen…

Bas en basgitaar zijn het toch zelfde gestemd, ja. Maar het wordt anders bespeeld, je vingers, je handen staan anders. Je denkt ook heel anders terwijl je het bespeeld, gewoon omdat het een geheel andere techniek vraagt, daarom ga je je noten anders (mogen) neerzetten.

De aanslag techniek bij de contrabas is geheel anders, buig je wijsvinger een beetje en speel met de zijkant van je vinger. Probeer de snaar wat rond zijn as te doen draaien, dat geeft meer mogelijk tot diverse klank toonkwaliteiten, meer resonantie.

Ga de snaar niet plukken, alsof het een gitaar is,  want dat werkt niet, die klank is te klein. Probeer eens tip 3 en hoor het verschil.

De bas leunt tegen jou, en je lichaam houd de bas vast, niet je arm of je linkerhand. Zorg dat je schouders goed boven je voeten staan, anders krijg je een zware knik in je linker pols, en dat gaat na een tijd pijn doen.

Ga op les bij een ervaren docent. Je komt er anders niet achter, hoe je staat of zit, om je handen vrij te krijgen om soepel te spelen, zonder dus te hard te knijpen in de nek v d bas. Om ontspannen zuiver te spelen in de meeste posities nog even niet te vergeten. 

De toets heeft geen fretten, ga niet gokken van waar ligt mijn noot. Leer via een betrouwbare methode de echte contrabas technieken.

Koop niet een super goedkope bas want dan is de contrabas of niet goed afgesteld of niet speelbaar.Dat gaat je meer kosten dan je dacht uit te sparen. De toets en hoogte van de snaren, de brug en topkam. Eerst een goed afgestelde bas huren en even het een paar maandjes aankijken, voor je een stevige aanschaf prijs er aan geeft.

Een slecht afgesteld instrument is een handicap, investeer beter in je zelf… Geloof niet iedereen die online of op marktplaats zich een deskundige noemt. Een docent met veel ervaring op podium en diploma’s, een goede bekende kracht die er jaren hard op heeft gestudeerd en getoerd heeft, die zal zeker wel zinvolle tips kunnen geven. 

Een contrabas kopen is niet eenvoudig, de eerste al zeker. Best is het om een ervaren collega mee te nemen, die ook op het instrument speelt. Want dan hoor je de bas, na het zelf proberen, ook nog eens op een afstand. Plus die extra persoon is een klankbord betreft je vragen over die bas, daar heb je wat aan.

Veel handelaars (dozen) verkopers zeggen algauw dat iets goed speelt of goed afgesteld is. Meer betrouwbare opinies komen van mensen met echt ervaring, gebruik die kennis, ze geven het graag.

Wanneer online mensen op een forum schrijven “ik neem altijd deze snaren, want dat zijn … “. Voor deze persoon dus, zijn het de beste… Maar let wat op sommige absolute beginners kunnen echt heel overtuigend schrijven. Zout en een korreltje. 

Negeer de strijkstok niet. Een strijkstok leert je hoe het staat met je intonatie. Je ontdekt of je wel weet wat intoneren is, je krijgt een beter gehoor voor zuiver of niet. Koop een stok, niet duur en wel van goed hout en met echt paardenstaart haren. (van pony’s eigenlijk)  De hars koop van een goed bekend merk en in een winkel die veel verkoopt, dat kan wel online… Weet dat je veel gaat leren betreft klank van de stok, het indelen van de lengte v d strijkstok, de richting op of af strijken, soorten hars en het gebruik, en temperatuur en vochtigheid van de lucht.

Stel je wil tennissen voor de sport of iets anders en je gaat ervoor, dan neem je les bij een echte ervaren docent, niet bij een onervaren (cello of gitaar) docent. Iedereen kan zich docent noemen. Ik ken leraars die piano en viool cello en contrabas gitaar en basgitaar en fluit geven…( ik ga geen namen noemen)  say no more.

Een ervaren docent met podium ervaring, geeft in the long run, meer waar voor je geld, namelijk veel meer praktisch onderlegd zijn, dat wordt het resultaat. Er zijn bekwame docenten in je buurt, probeer wat proeflessen vraag wat rond bij reparateurs van contrabassen.

Contrabas op niveau gaan leren spelen is best te vergelijken met topsport. De houding en skills wordt constant aan geschaafd, de mentaliteit tijdens het aanleren en instuderen en erna op het podium. Echte aandacht en voorbereiding is nodig om in de meeste stijlen een goede toon te maken. Wat denk je van de posities echt goed te leren inzien en toepassen en er zuiver inspelen, en zuiver blijven spelen. En de typische stijl-kenmerkende technieken, vb Klassiek bas spelen, diverse stijlen Latin en Salsa, Jazz , Argentijns, enz. niet vergeten. 

Leer nieuwsgierig en grondig – oefen effectief en speel veel. Neem genoeg je kans om met anderen te spelen, want leren zuiver spelen met andere musici samen, kost wat tijd. Ze hoeven niet direct beter te zijn in niveau, contrabas spelers krijgen meerdere kansen omdat ernaar gezocht wordt. Dan ga je uiteindelijk met betere musici rondom jou spelen. Neem die groei kans en ervaring. 

Oh ja contrabas pick-ups microfoons dus opnemen en versterking, daar kan je wel wat info en tips gebruiken, denk ik. 😉

Kom eens op proefles wat proberen. 

 

Luc Van Gestel Basles Rotterdam

Buziaustraat 11 - 3034 WC Rotterdam

EMAILen kan naar

luc@basles-rotterdam.nl