foto van vrouw op contrabas of basgitaar zangeres A. Spalding

Het kiezen tussen de basgitaar en contrabas hangt af van verschillende factoren, als je muzikale voorkeuren, speelstijl, fysieke mogelijkheden en de beschikbaarheid van de instrumenten. Hier zijn enkele punten om te overwegen bij het maken van je keuze:

  1. Muzikale voorkeur: Luister je naar verschillende genres en stijlen waarin zowel de basgitaar als de contrabas worden gebruikt? Heb je al een voorkeur? Welke klank en rol spreekt je het meest aan? Mocht je interesse hebben in Jazz, Latin of Klassieke contrabas muziek, daarin wordt de contrabas vaak gebruikt. Als je meer geïnteresseerd bent in Pop, Rock, Funk of andere hedendaagse stijlen, dan is de basgitaar gebruikelijker.
  2. Speelstijl: Overweeg het type muziek vb rustige of dansbare muziek, welk je wil spelen en de rol die je wilt vervullen. De basgitaar wordt vaak gebruikt als ritme- en harmonie-instrument, waarbij je vaak in een band of ensemble speelt. De contrabas wordt gebruikt voor zowel ritme als melodische rollen en wordt vaak gebruikt in orkesten of kleinere akoestische ensembles.
  3. Fysieke mogelijkheden: De contrabas is groter en zwaarder dan de basgitaar, (er zijn verschillende maten dat wel) en beide instrumenten vereist een andere speeltechniek. Als je comfortabel bent met het hanteren van een groot instrument en de fysieke uitdagingen aankunt, dan kan de contrabas een goede keuze zijn. Als je liever een kleiner en lichter instrument wilt, is de basgitaar wellicht meer geschikt. Als je volledig acoustisch willen kunnen spelen, is de Contrabas of akoestische basgitaar waar je naar zoekt. Er zijn ook elektrische contrabassen EUB genaamd. dat is wel een apart hoofdstuk waard.
  4. Beschikbaarheid en toegankelijkheid: Kijk ook naar de beschikbaarheid van de instrumenten en de toegang tot lesmateriaal en docenten. De basgitaar is vaak gemakkelijker verkrijgbaar en er zijn meer lesmogelijkheden voor basgitaar. Contrabassen zijn soms duurder en minder algemeen beschikbaar, in het begin is een huur instrument welk goed is afgesteld vb door Rogier Diegis te Rotterdam een goeie zet. Luc de docent helpt je graag.

Het helpt zeker om met een muziekleraar te praten die beiden op niveau gestudeerd heeft en advies in te winnen op basis van je persoonlijke situatie en doelen. Daarnaast kun je ook overwegen om beide instrumenten uit te proberen.

Spreek een proefles af, ik heb beide instrumenten staan, waarmee je kan proberen, om te zien welke je het meest aanspreekt en waar je je het comfortabelst bij voelt. Docent met diploma’s en veel podium ervaring.

Meer info over Gefret of Fretless bas te spelen? Klik om dit open te schakelen of te sluiten

Het kiezen tussen een fretless (zonder fretten) of gefrette (met fretten) basgitaar of contrabas hangt af van je persoonlijke voorkeur en muzikale doelen. Hier zijn enkele overwegingen voor elk type:

Fretless basgitaar: Een fretless basgitaar heeft geen metalen fretten op de hals, waardoor je meer controle hebt over de toonhoogte en de mogelijkheid hebt om glijdende noten, vibrato en microtonale nuances te spelen. Het vergt echter meer precisie en oefening om de juiste intonatie te behouden, aangezien je geen fysieke referentiepunten hebt op de hals. Fretless basgitaren worden vaak gebruikt in jazz, fusion en wereldmuziek, waar expressieve speeltechnieken belangrijk zijn.

Gefrette basgitaar: Een gefrette basgitaar heeft metalen fretten op de hals, waardoor de noten precies en wat eenvoudiger kunnen worden gespeeld. Het fretwerk zorgt voor een duidelijkere toon en vereenvoudigt de intonatie. Gefrette basgitaren zijn veelzijdig en worden gebruikt in verschillende muziekstijlen, zoals rock, pop, funk en metal maar vele andere stijlen.

Contrabas: De meeste contrabassen zijn fretless. Het spelen van een fretless contrabas vereist maar creeert ook een goed ontwikkeld gehoor en een sterke technische beheersing om de juiste intonatie te behouden. Contrabas wordt vaak gebruikt in klassieke muziek, jazz en andere akoestische genres ook veel soorten wereldmuziek. Het heeft een diepe, rijke klank en biedt veel expressieve mogelijkheden.

Het kiezen tussen fretless en gefrette instrumenten hangt af van je muzikale voorkeur, speelstijl en het geluid dat je wilt bereiken. Als je geïnteresseerd bent in expressieve speeltechnieken, microtonale nuances en een unieke klank, kan een fretless instrument zoals een fretless basgitaar of contrabas geschikt zijn. Als je daarentegen de voorkeur geeft aan gemakkelijke speelbaarheid, duidelijke intonatie en veelzijdigheid, kan een gefrette basgitaar of contrabas de beste keuze zijn.

Ik raad je aan om de typen instrumenten uit te proberen en te experimenteren met verschillende stijlen en klanken om te bepalen welke het beste bij jou past. Tijdens je proefles bij Luc kan je je ook laten adviseren en zo geholpen worden bij het maken van de juiste keuze op basis van jouw specifieke smaak en muzikale doelen.

Ontspannen leren:
Of je nu basgitaarles of contrabasles wilt nemen, het belangrijkste is dat je je ontspannen voelt tijdens het leerproces. Beide instrumenten hebben hun eigen unieke eigenschappen en speelstijlen, dus het hangt af van je muzikale doelen. Hier is nog wat om te overwegen:

Comfort:
Denk aan het fysieke aspect en wat voor jou het meest comfortabel aanvoelt. De basgitaar is kleiner en lichter, wat het gemakkelijker kan maken om aan te schaffen en te hanteren. Als je je meer aangetrokken voelt tot de diepere akoestische klank en de meer traditionele stijlen waarin de contrabas wordt gebruikt, dan kan dit instrument je voorkeur hebben.

Meisje kiest een contrabas

Leerdoelen:
Overweeg wat je wilt bereiken met het instrument. Als je gewoon wilt leren spelen en plezier wilt hebben met het instrument, kan basgitaar een goede keuze zijn. Als je echter een diepgaand begrip van muziektheorie en bastechnieken wilt ontwikkelen, kan contrabasles maar ook basgitaarles bij je passen.

Ongeacht je keuze, is het belangrijk om te onthouden dat leren ontspannen en plezier hebben van cruciaal belang is. Neem de tijd om te genieten van het proces en streef naar een gestage vooruitgang. Of je nu basgitaar contrabas leert, met de juiste inzet en toewijding kun je je muzikale vaardigheden ontwikkelen en je doelen bereiken.

Makkelijker Kiezen tussen Basgitaar of Contrabas

Makkelijk? dat is niet eenvoudig, ze hebben dezelfde functie maar de klank, de muziekstijlen en zelfs timing is verschillend.

Eigenlijk wil je ook weten waarom je bas wil spelen. Is dat om midden in de muziek te zitten, de stuwen te sturen in de achtergrond. Het moet ook wat bij je karakter passen, aandacht en ruimte geven voor de ander, dus veel van jezelf geven vb aan het ritme en groove de harmonie, ruimte creëren voor de solist.

Voor de spelers van klassieke muziek is het duidelijk, dan is het contrabas met veel oefenen op strijken Toonladders, gebroken akkoorden en het repertoire, link voor meer info.

De klank van de basgitaar is wat puntiger dan de contrabas en de 16 de noten v het ritme komen er vlotter uit, vlot voor rock, soul, funk, rhythm and blues, fusion spelers, uiteraard andere stijlen ook.

Contrabas is iets trager in de klank ontwikkeling, het instrument heeft een grotere klankkast, maar ook vanwege de houding en hoe je rechterhand de snaren grijpt vloeit de triolen feel (swing feel) er makkelijker / natuurlijker uit.

Dat is ook een reden waarom redelijk wat jazz en latin basspelers een voorkeur hebben voor contrabas. Sommige leren beiden beheersen, dat kan ook, hoewel veel volwassenen hebben de tijd maar voor 1 instrument te oefenen, probeer het zo ik zeggen.

Contrabas is geen rechtopstaande basgitaar, je kan niet naar je fretten kijken, want die zijn er niet. Dus leren we het zuiverder spelen in positie, zonder te kijken, daar zijn mooie technische oefeningen voor. Het is niet zo moeilijk, als leert hoe je het gokken vermijdt en een helder gedetailleerd positiespel wil aanleren.

Sommige willen ook wel een fretless basgitaar, want dat geeft toch ook een mooie zangerige toon, ja zeker, en dat gaat vlot met drie vinger techniek tot wat hoger op de hals en vanaf daar vier vinger techniek.

Sommigen willen ook puur akoestisch kunnen spelen, dan is de contrabas ideaal, akoestische basgitaar ook.

Lekker groeien in het bassen? Link naar  Basgitaar contrabas leren

Link naar Proefles.

 

Luc Van Gestel Basles Rotterdam

Buziaustraat 11 - 3034 WC Rotterdam

Klik om te bellen

EMAILen kan naar

luc@basles-rotterdam.nl