In de les gaan we eerst het materiaal van de muziek leren kennen.

Het leren begeleiden, het ritme en de akkoorden aangeven en dan er een creatief en persoonlijke mee omgaan.

We leren ritmische patronen herkennen en toepassen. We klappen samen ritmische figuren die op een blad staan, ik help je dat ontcijferen.

Bekende baslijnen leer je naspelen en zelf maken.  Jazzy en klassieke melodieën spelen we door om je te leren melodisch lezen en die analyseren we dan weer om theoretische kennis op te doen en om dat ze mooi zijn.

Je leert hoe we door middel van enkele grepen op de bas, vb. akkoorden, welke noten je kan kiezen om onmiddellijk efficiënte baslijnen te creëren.

Tijdens je les bas spelen onderzoeken we veel samen en voor huiswerk geef ik meespeel fragmenten in vele stijlen. Die worden in de les behandeld, vingerzetting – positie op de bas, leren van de loopjes enz. dan thuis nog eens herhaald.

Het niveau van je les, de muziek stijl, de moeilijkheidsgraad van de meespeel fragmenten worden aangepast aan je ontwikkelproces.

Of wil je even alleen wat baslijnen leren naspelen, maar kan je niet al de noten vinden, dan zoeken we die samen en schrijven ze op. Makkelijk om later thuis weer op te pakken.

strijkende-contrabassen
Oefeningen betreft Improviseren waar we mee werken:

Toonladder Fragmenten – Ritme Fragmenten

Gemeenschappelijke noten v. verschillende akkoorden

Noten die het verschil aangeven van verschillende akkoorden

Substituut Dominanten bV en V+7 akkoorden om te moduleren leren gebruiken  e.a.

Wil je meer weten – kom even op proefles

foto van contrabas voorblad en achterblad

Quotes om tijdens het repeteren met een band aan te denken.

“Als het moeilijk te spelen is of klinkt, speel en denk dan eenvoudig en dan klinkt het helder”

“Wanneer de andere musici veel doen, speel dan zelf minder druk, dat geeft “less is more” en zo ook met ritme en het zelfde met de akkoorden en harmonie”

“Ik beschouw me van creatieve soort en door complementair te spelen, krijg je mogelijk meer eigenheid en het geeft de muziek meer karakter”

“Pas je techniek aan het doel aan, dat is je noten in de muziek te laten resoneren, trillen, dus meewerken om de omgeving mooier te laten trillen”

“Bassen van eigen muziek: Speel harmonisch bevestigend – naar het nieuwe deel toespelen – ritmisch voedend, geef je aandacht aan de hele band en blijf overzicht houden”

Leuke groovy oefeningen die inspirerend zijn

daar wordt je blij van.

Docent basgitaar contrabas

Iedereen is verschillend, ik volg de weg van de leerling, waar de interesses en behoeften liggen. De leerlingen stimuleren zichzelf te ontwikkelen, dat begeleiden maakt het lesgeven erg prettig.

    Gebruik dit contact formulier en u krijgt snel reactie.

    Luc Van Gestel Basles Rotterdam

    Buziaustraat 11 - 3034 WC Rotterdam

    EMAILen kan naar

    luc@basles-rotterdam.nl