Als een nieuwe taal in de muziek, zijn er enkele grondbeginselen die je kunt volgen om een sterke basis op te bouwen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Leer de basisprincipes van muziek en notatie: Begin met het leren van de basisprincipes zoals het ontcijferen van eenvoudige noten en ritme notaties met wat hulp, het ontdekken van de mooiere noten, ritmes, toonladders en akkoorden. Begrijp hoe ze geschreven worden en leer ze spelen. Rustig aan opnemen, neem je tijd.
 2. Luister veel naar (de bas in) je muziek: Luister aandachtig naar muziek die je wilt leren. Bestudeer verschillende genres en stijlen om vertrouwd te raken met de sound, ritmes en hun structuren. Dit helpt je om een gevoel voor de taal van deze muziek te ontwikkelen.
 3. Leer de vocabulaire: Net zoals bij het leren van een nieuwe taal, is het belangrijk om de onderdelen van de muziek te leren. Leer rustig aan de namen van de verschillende muzikale elementen, de instrumenten, ritmes, noten, akkoorden, toonsoorten en dynamiek. Dit stelt je in staat om met andere muzikanten te communiceren en akkoorden en de mogelijk pittige concepten of  basstijlen te begrijpen.
 4. Oefen met eenvoudige stukken: Begin met eenvoudige muziekstukken in de muziek stijl die je leert. Dit kunnen melodieën, akkoordprogressies of ritmepatronen zijn. Oefen ze langzaam en nauwkeurig om de basisprincipes toe te passen en je vaardigheden te ontwikkelen. De docent helpt je erbij hoor.
 5. Speel met anderen: Zoek naar mogelijkheden om met andere muzikanten te spelen. Samen muziek maken helpt je om het geleerde in de praktijk te brengen en je aan te passen aan verschillende muzikale situaties. Het geeft je ook de kans om van anderen te leren en je ontspannen en vaardiger op te stellen.
 6. Blijf leren en je ontwikkelen: Muziek is een continu leerproces, dus blijf leren en jezelf uitdagen. Neem lessen bij een ervaren basgitaar en of contrabas leraar, volg workshops of neem deel aan muziekgroepen. Blijf jezelf stimuleren en ontdekken.

Onthoud dat het leren van een nieuwe taal of vaardigheden in de muziek tijd en regelmatig oefenen vergt. Wees geduldig, leer door samen te werken, oefen regelmatig en geniet van het proces. 

Boek een proefles, dan kan je direct al je vragen stellen.

Over het oefenen.

Het praktische leren leren.

We leren ritmische patronen herkennen en toepassen. We klappen samen ritmische figuren die op een blad staan, ik help je dat ontcijferen.

Bekende baslijnen leer je naspelen en zelf maken.  Jazzy en klassieke melodieën spelen we door om je te leren melodisch lezen en die analyseren we dan weer om theoretische kennis op te doen en om dat ze mooi zijn.

Je leert hoe we door middel van enkele grepen op de bas, vb. akkoorden, welke noten je kan kiezen om onmiddellijk efficiënte baslijnen te creëren.

Tijdens je les bas spelen onderzoeken we veel samen en voor huiswerk geef ik meespeel fragmenten in vele stijlen. Die worden in de les behandeld, vingerzetting – positie op de bas, leren van de loopjes enz. dan thuis nog eens herhaald.

Het niveau van je les, de muziek stijl, de moeilijkheidsgraad van de meespeel fragmenten worden aangepast aan je ontwikkelproces.

Of wil je even alleen wat baslijnen leren naspelen, maar kan je niet al de noten vinden, dan zoeken we die samen en schrijven ze op. Makkelijk om later thuis weer op te pakken.

  Gebruik dit contact formulier en u krijgt snel reactie.

  Quotes om tijdens het repeteren met een band aan te denken.

  “Speel bevestigend – aanvullend – ritmisch voedend maar blijf overzicht houden”

  “Als het moeilijk te spelen is of klinkt, denk dan eenvoudig en klink helder”

  “Ik beschouw me van creatieve soort en door complementair te spelen, krijg je mogelijk meer eigen sfeer en meer karakter. Wanneer de andere musici veel doen, speel dan zelf minder druk, dat geeft “less is more” en zo ook met ritme en het zelfde met de akkoorden en harmonie”

  Pas je techniek aan het doel aan, het doel is je noten in de muziek te laten resoneren, trillen, de omgeving mooier te laten trillen.

  basgitaar contrabas leren te Rotterdam meer info

  Docent basgitaar contrabas

  Iedereen is verschillend, ik volg de weg van de leerling, waar hun interesses en behoeften liggen. Dat waarderen ze en dat help het stimuleren zichzelf te ontwikkelen, dit soort begeleiden maakt het lesgeven erg prettig.

  Luc Van Gestel Basles Rotterdam

  Buziaustraat 11 - 3034 WC Rotterdam

  EMAILen kan naar

  luc@basles-rotterdam.nl