foto van vrouw op contrabas of basgitaar zangeres A. Spalding

 Makkelijk Kiezen tussen Basgitaar of Contrabas

Makkelijk? dat is niet eenvoudig, ze hebben dezelfde functie maar de klank, de muziekstijlen en zelfs timing is verschillend.

Eigenlijk wil je ook weten waarom je bas wil spelen. Is dat om midden in de muziek te zitten, de stuwen te sturen in de achtergrond. Het moet ook wat bij je karakter passen, aandacht en ruimte geven voor de ander, dus veel van jezelf geven vb aan het ritme en groove de harmonie, ruimte creëren voor de solist.

Voor de spelers van klassieke muziek is het duidelijk, dan is het contrabas met veel oefenen op strijken. Meer info 

De basgitaar is wat puntiger dan de contrabas en de 16 de noten v het ritme komen er vlotter uit, vlot voor rock, soul, funk, rhythm and blues, fusion spelers, uiteraard andere stijlen ook.

Contrabas is iets trager in de klank ontwikkeling, het instrument heeft een grote klankkast, maar ook vanwege de houding en hoe je rechterhand de snaren grijpt daar vloeit de triolen feel (swing feel) er makkelijker / natuurlijker uit.

Dat is ook een reden waarom redelijk wat jazz en latin basspelers een voorkeur hebben voor contrabas. Sommige leren beiden beheersen, dat kan ook, hoewel veel volwassenen hebben de tijd maar voor 1 instrument te oefenen.

Contrabas is geen rechtopstaande basgitaar, je kan niet naar je fretten kijken, want die zijn er niet. Dus leren we het zuiver spelen in positie goed zonder te kijken, daar zijn mooie technische oefeningen voor.. Het is niet zo moeilijk wanneer je het 3 vinger systeem wil leren,

wijsvinger is 1, middel vinger is 2 en ringvinger en pink samen is 3 in het 3 vingersysteem.

Sommige willen ook wel een fretless basgitaar, want dat geeft toch ook een mooie zangerige toon, ja zeker, en dat gaat vlot met drie vinger techniek tot wat hoger op de hals en vanaf daar vier vinger techniek.

Sommigen willen ook puur akoestisch kunnen spelen, dan is de contrabas ideaal, akoestische basgitaar ook.

Lekker groeien in het bassen? Kom even op proefles.

Jazz pop en verwante muziek

Beide instrumenten

Basgitaar en Contrabas

LEARN MORE

Wereldmuziek

Beide instrumenten

Basgitaar en Contrabas

LEARN MORE

Luc Van Gestel Basles Rotterdam

Buziaustraat 11 - 3034 WC Rotterdam

EMAILen kan naar

luc@basles-rotterdam.nl