Jazz pop en verwante muziek

Beide instrumenten

Basgitaar en Contrabas

LEARN MORE

Wereldmuziek

Beide instrumenten

Basgitaar en Contrabas

LEARN MORE

Lekker groeien in het bassen

Kiezen tussen Basgitaar of Contrabas

Dat is niet eenvoudig, ze hebben dezelfde functie maar de klank, de muziekstijlen en zelfs timing is verschillend.

Eigenlijk wil je ook weten waarom je bas wil spelen. Is dat om midden in de muziek te zitten, de stuwen te sturen in de achtergrond. Het moet ook wat bij je karakter passen, aandacht en ruimte geven voor de ander, dus veel van jezelf geven vb aan het ritme en groove de harmonie, ruimte creëren voor de solist.

Voor de spelers van klassieke muziek is het duidelijk, dan is het contrabas strijken. Meer info komt

De basgitaar is wat puntiger dan de contrabas en de 16 de noten v het ritme komen er vlotter uit, vlot voor rock, soul, funk, rhythm and blues, fusion spelers, uiteraard andere stijlen ook.

Contrabas is iets trager in de klank ontwikkeling, vanwege de houding, en door hoe je rechterhand de snaren grijpt daar vloeit de triolen feel er natuurlijker uit.

Dat is ook een reden waarom redelijk wat jazz en latin basspelers een voorkeur hebben voor contrabas. Sommige leren beiden beheersen, dat kan ook, hoewel veel volwassenen hebben de tijd maar voor 1 instrument te oefenen.

Contrabas is geen rechtopstaande basgitaar, dus gaat het zuiver spelen in positie goed dienen te worden geleerd. Het is niet zo moeilijk wanneer je het 3 vinger systeem wil leren,

wijsvinger is 1, middel vinger is 2 en ringvinger en pink samen is 3 in het 3 vingersysteem.

Sommige willen ook wel een fretless basgitaar, want dat geeft toch ook een mooie zangerige toon, ja zeker, en dat gaat vlot met drie vinger techniek tot wat hoger op de hals en vanaf daar vier vinger techniek.

Sommigen willen ook puur akoestisch kunnen spelen, dan is de contrabas ideaal, akoestische basgitaar ook.

 

 

 

Luc Van Gestel Basles Rotterdam

Buziaustraat 11 - 3034 WC Rotterdam

Bellen naar

EMAILen kan naar

info@basles-rotterdam.nl