Klassiek Strijken Contrabas

 

strijkende-contrabassen

Kijk hoe de hand de stok vasthoudt.

De stok in het midden is de Franse,

(de hand boven de stok)

De buitenste spelers gebruiken de Duitse versie (de onderhandse)

Beiden hebben wat verschillende voordelen. Probeer aan wat je past.

Foto van de houding van de Franse en Duitse stok

De Franse Strijkstok

De Franse techniek past voor mij goed wanneer je zittend speelt. Sommigen vinden het rechtopstaand goed werken. (persoonlijke keuze)

Deze techniek heeft het voordeel dat je melodieën, baslijnen, begeleidingen en snelle passages kan spelen.

Deze stijl wordt zeer veel toegepast in diverse muziek stijlen.

foto houding franse stok

Ik heb de Franse methode geleerd (boven hands) en naast enkele klassieke uitvoeringen en het oefenen van de toonladders en melodieën, in veel Argentijnse muziek deze techniek gebruikt.

De Cubaanse oudere stijlen gebruikte ook deze techniek, je kan er erg kort en krachtig mee stuwend bassen. Sommige Solisten gebruiken iets tot veel zwaardere stokken om meer volume te maken, zonder veel meer inspanningen.

Sommigen doen een zware armband aan om je meer gewicht te geven, wat makkelijker strijkt voor sommigen (alles is persoonlijke voorkeur)

 

 

 

De Duitse strijkstok

 

 

Deze houding (onderhands) past wanneer je zowel staand of zittend speelt. Deze houding heeft voor mij het voordeel, dat wanneer je rechtop staat, dit je dan makkelijker een forte geeft. je melodieën zingen steviger, de zwaartekracht trekt net anders de stok tegen je snaren.

 

Vroeger speelde de Fransen en Italianen de Franse stok techniek, en de rest v d wereld de Duitse, maar dat is niet meer zo. 

Strijken met de strijkstok, maar welke kies je dan?

De Franse (bovenhands) of de (onderhandse) Duitse strijkstok.

Het is goed om te leren bas spelen bij een geduldige en rustige docent met ervaring en diploma’s.

  • Voor beginners en gevorderden alle leeftijden
  • Onderwerpen en stijlen naar uw keuze ( ook je eigen liedjes indien je dat graag wil)
  • Leer en voel hoe het is om op je basgitaar te spelen samen in de les en thuis door middel van meespeel fragmenten en youtube opnamen,
  • doe nu je leerrijke ervaringen op dat is handig voor later in een band.
  • Geen wachttijd
  • 3/4 of 1 uur individuele les.

Wanneer zijn de lessen:

  • Je kan les volgen op uw tijd (zowel overdag als ‘s avonds vinden we een passend plekje)
  • of elke week wanneer het haalbaar is, want dat gaat het leren van de materie waar je echt een docent nodig hebt toch vlotter, maar kan je enkel om de  2 weken ja dat gaat ook.

Hars

Meer info

We gebruiken hars om de snaar gelijkmatig te doen trillen, zonder hars schuift het haar van de strijkstok zonder weerstand en neemt de snaar niet mee.

Hars van viool, alt en cello is uitwisselbaar maar de bas heeft een wat meer vette hars nodig.

Belangrijk is dat je hars gebruikt die niet erg oud is, want die grijpt niet. Nu zijn er veel soorten iedereen raad Pops aan, maar er zijn meerdere merken.

Koop je hars in een winkel die veel hars verkoopt, die versere ruikt ook meer harsig. wat dus een goed teken is. Er is zomer en winter hars, dat heeft met de vochtigheids graad te maken,

Kom niet met je vingers aan de zijde van de haren waar je mee strijkt, gebruik 1 soort hars, en wil je toch veranderen, speel best de oude hars echt uit de stok, tot die bijna niet meer grijpt want mengen van hars soorten werkt niet.

Leer hoe je de stok in harst, vraag het aan een ervaren iemand. Gebruik weinig hars maar precies aangebracht. 

meer info komt nog

Beharing

Meer info

De haren van de basstrijkstok zijn bedoeld om de snaren lang en gelijkmatig te doen trillen.

de stok is stijf, soepel en gebogen om het strekken van de haren rond de snaar te zetten. De haartjes bezitten een soort van kleine schubben die gesloten zijn, tenzij je ze wat hars in die schubben wrijft,

Hars niet teveel want dan of plakken de haren aan de snaar, en niet te weinig want dan schuift het te veel.

De sterkste en toch die met wat meer grip dan de andere haren zijn de pony haren,

Ik hoor soms dat het Mongoolse pony haartjes zijn, maar of dat zo is zal ik pas op mijn volgemde toch naar die contrijen kunnen onder vinden. Mij lijken ze wel taai die pony’s, ’t zou wel eens een goed bosje paardenstaartstrijkstokhaar kunnen geven, en de beestjes hebben van het knippen geen last.

 

De stok ontspannen na gebruik

More Info
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

 Maar let op, Franse of Duitse strijkstok is echt volgens je persoonlijke voorkeur

Probeer beiden uit, maar vergeet niet: elke docent heeft zijn voorkeur en het vlot leren strijken duurt wel wat. Solisten maken er hier werk van door middel van technische oefeningen dat vindt je in de contrabas methoden.

 

Denk maar niet de andere zal wel makkelijker zijn …

De meeste Jazz musici gebruiken een stok om soms op het podium enkele noten te strijken aan het eind van een ballad, maar ze gebruiken die techniek thuis tijdens het oefenen, om zuiverder te intoneren, je hoort de toon dan langer, dus om het toonvaster worden te bekomen.

 

 

Nog vragen over welke strijkstok en kan je niet wachten, bel dan even, ik heb beide stokken in mijn praktijk en we spreken we een proefles af.

Luc Van Gestel Basles Rotterdam

Buziaustraat 11 - 3034 WC Rotterdam

Openingstijden

Enkel op afspraak
zowel in de week of het weekend worden de lessen gegeven, we vinden wel een passende dag en tijd.